over TVR

TVR is een onafhankelijk Engels sportwagenmerk. Het is in 1947 opgericht door TreVoR Wilkinson, van wiens voornaam de letters van het merk zijn afgeleid.

tvrlogo_m

Eigenaren Martin Lilley (van 1967 tot 1984) en vooral Peter Wheeler (van 1984 tot 2004) hebben het merk op de kaart gezet als producent van eigenzinnig vormgegeven, krachtige sportwagens in een zeer concurrerende prijsklasse.

TVR Tuscan MKI uit de film 'Swordfish'

Toen Peter Wheeler TVR in 2004 verkocht aan de Russische miljonairszoon Nikolai Smolenski ging het snel bergafwaarts met het merk. Even leek het alsof Smolenski het merk qua productie-aantallen en afwerkingskwaliteit naar een hoger niveau ging brengen, maar niets was minder waar. Na geruchten over een nieuwe fabriekslocatie in Europa, een samenwerkingsverband met Bertone, nieuwe eigenaren en als zwanenzang een pers-introductie van de tweede generatie Sagaris, bleef het geruime tijd angstvallig stil rond TVR. Zelfs de introductie van een ‘nieuwe’ TVR op het Festival of Speed te Goodwood 2010, met een V8 Chevrolet Corvette LS7 motor, bleef bij een gerucht.

TVR_Sagaris_MKII

Sinds kort is er echter weer waarneembare activiteit aan het TVR-front. Er is weer een (nogal kleurloze) website actief, met foto’s van een ‘reborn’ Tuscan, en een prijslijst voor degene die een bestaande TVR wil laten ombouwen tot een ‘reborn’ versie, met de nieuwe V8 motor van General Motors waarmee Smolenski zijn nieuwe TVR’s ook wil gaan aandrijven.
Mocht dit alles duiden op hernieuwde productie-activiteiten, dan rijst de vraag of meneer Smolenski er in zal slagen de essentie van TVR te behouden: eigenzinnig vormgegeven sportwagens met veel pk’s, weinig kilo’s, zonder elektronische hulpmiddelen, maar met een indrukwekkend geluid. Want zijn plannen om elektrisch aangedreven TVR’s en zelfs dieselversies op de markt te brengen doet ons afvragen of NS wel op het goede spoor zit…

TVR 2012 concept
Eén ding is zeker: de onder Russische leiding in Oostenrijk gebouwde, met een Amerikaanse motor uitgeruste generatie TVR zal snel zijn Britse genen kwijt zijn.

Mini Coupé Concept
We hoeven echter niet te vrezen dat het de nieuwe TVR’s net zo zal vergaan als de Mini onder BMW, want inmiddels heeft Nikolai Smolenski via de internationale autopers laten weten dat hij stopt met zijn pogingen TVR als sportwagenmerk opnieuw op de kaart te zetten.
Smolenski gaat de naam nu misbruiken voor een nieuw project, namelijk verplaatsbare windturbines. Het is dus waar wat ze op Pistonheads zeggen: er werd al vaker beweerd dat Smolenski vol zat met hete lucht…

TVR Offski PC
Voorlopig is het sportwagenmerk TVR dus ter ziele. En misschien is het maar beter zo. Wellicht staat er in de toekomst nog een partij op met het TVR-hart (wel) op de juiste plaats, die het merk weer de status terug kan geven die het verdient.
Want heT ViRus laat zich nu eenmaal moeilijk uitroeien…

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: